Skip to content

Sportcode en Gedragsregels

Beleidslijnen
Handballen bij SV Rijnstreek betekent sporten en vertoeven in een gezonde en ambitieuze omgeving. SV Rijnstreek is zich ervan bewust dat een professioneel klimaat bijdraagt om jonge mensen op sportief vlak te binden en te boeien. Hiervoor wordt meer dan 40 jaar verenigings- en handbalervaring gebundeld en met een open blik naar de externe omgeving een beleid gevolgd om haar leden te laten excelleren. In de wetenschap dat teamsport een belangrijke bouwsteen is voor de ontwikkeling van jonge mensen op fysiek en mentaal gebied, heeft de handbalvereniging SV Rijnstreek begin 2003 besloten om handen en voeten te geven aan haar doelstellingen.

Door het bepalen van een aantal uitgangsvoorwaarden, waar wij als SV Rijnstreek graag op willen worden aangesproken, verschaffen wij duidelijkheid in onze visie en aanpak.

Uitgangsvoorwaarden
– Handbalvereniging SV Rijnstreek streeft naar een gezond handbalklimaat voor alle spelende leden
– Handbalvereniging SV Rijnstreek voert een transparant en verantwoord financieel beleid
– Handbal is de kernactiviteit binnen de vereniging. Alle andere activiteiten zijn hier ondergeschikt aan
– SV Rijnstreek streeft ernaar om zoveel mogelijk taken uit te (laten) voeren door vrijwilligers

Een vereniging kan niet zonder vrijwilligers en leden. SV Rijnstreek heeft besloten om door een volwaardig bestuur, ondersteunt met in het verleden opgedane ervaring, samen met vele vrijwilligers te bouwen aan een gezonde (handbal)vereniging. Door veel aandacht en begeleiding te geven aan onze jeugd, gekoppeld aan de huidige seniorenteams, verstevigen wij de basis voor een gezonde vereniging.

Sportcode
Het Nederlands Handbal Verbond wil komen tot een algemeen geldende en geaccepteerde gedragscode. Handbalvereniging SV Rijnstreek heeft als derde vereniging in Nederland begin 2004 de sportcode ondertekend. Door ondertekening van dit convenant verklaart SV Rijnstreek dat zij Sportiviteit & Respect een belangrijke plaats geeft in haar beleid, zich daarmee houdt aan de sportcode en verwacht mee te bouwen aan een gezonde handbaltoekomst.

Huis- en gedragsregels
Om de uitgansvoorwaarden en sportcode ook praktisch te maken hebben we deze verwerkt in onze huis- en gedragsregels.
Bekijk Huis- en gedragsregels

VOG
Het bestuur van SV Rijnstreek wilt zorgen voor een veilige omgeving, zodat (jeugd)sporters volop tot hun recht kunnen komen. Wij willen grensoverschrijdend gedrag, in alle vormen, voorkomen. Daarom vragen wij alle vrijwilligers die in aanraking komen met jeugd (t/m A-jeugd) of werken met vertrouwelijke/persoonlijke informatie en financiën, een VOG aan te vragen.

Wat is een VOG?
Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak, zoals ‘werken’ met jeugd. Een Verklaring Omtrent Gedrag staat ook wel bekend als bewijs van goed gedrag.

Waarom een VOG?
Helaas komt het voor dat mensen in de sport misbruik maken van hun positie. Jaarlijks komen er meerdere gevallen van seksuele intimidatie binnen de sport aan het licht. Het is daarom, als vereniging, goed om trainers en vrijwilligers verplicht een VOG aan te laten vragen.

Voor wie vragen wij een VOG aan?
– Bestuursleden
– Vertrouwenscontactpersonen
– Jeugdtrainers
– Jeugdcoaches
– Leden jeugdcommissie
– Begeleiders jeugdscheidsrechters
– Jeugdscheidsrechters

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
SV Rijnstreek wil een sportomgeving bieden waar iedereen zich veilig voelt en plezier kan beleven aan de handbalsport. Daarom vinden wij het belangrijk om onaangename en ongewenste zaken binnen de vereniging te voorkomen en waar nodig bespreekbaar te maken.

De aangestelde Vertrouwenscontactpersoon (VCP) kan hierbij behulpzaam zijn. De VCP fungeert als eerste opvang voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, vrijwilligers of bestuursleden met een klacht of een vraag. De VCP biedt een luisterend oor, geeft raad en verwijst door naar geschikte hulp. Daarnaast heeft de VCP een adviserende en stimulerende taak richting Het bestuur van SV Rijnstreek om preventieve maatregelen te nemen.

De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te bieden. De VCP informeert je over de procedures en mogelijke vervolgstappen of verwijst je door naar een gespecialiseerde VCP van het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF, welke getraind zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven. In een vertrouwelijk gesprek helpen zij je bij het doen van je verhaal.

Een VCP helpt je met vragen en het doen van een melding rondom grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld over zaken als doping, matchfixing, eetstoornissen, pesten, discriminatie, agressie en seksuele intimidatie.

De VCP is er voor incidenten, vermoedens van incidenten en vragen hieromheen, die tussen betrokkenen (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, vrijwilligers, bestuursleden) plaatsvinden of hebben plaatsgevonden. Wanneer je twijfelt kun je met de VCP bespreken of je vraag bij haar/hem op de juiste plaats is.

De gesprekken die er tussen jou en de VCP plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven of van op de hoogte bent.

De activiteiten van de VCP vallen onder de verantwoordelijkheid van het Bestuur van de SV Rijnstreek. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de VCP aan dit bestuur óf er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.

Wanneer kun je terecht bij de VCP?
Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar klopt, dan ben je welkom bij de VCP. De vragen die je hebt kunnen onder andere gaan over:
• pesten en gepest worden
• het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort
• grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig
• een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft
• je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team
• je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is
• iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag
• het feit of je vraag bij de VCP op de juiste plaats is

Wij zijn op dit moment in gesprek met twee vrijwilligers over deze functie. We hopen komend seizoen op een fijne samenwerking.

rijnstreek-favicon

SV Rijnstreek
Postbus 109
2400 AC  Alphen aan den Rijn

HandbalNL App

Sponsor SV Rijnstreek!

Bekijk meer Nieuws
Back To Top